Nærområdet til utleiehyttene
Hyttene ligger helt på grensen av Nærøyfjorden landskapsvernområde, med fantastisk utsikt rett inn dalføret som er selve inngangsportalen til verdensarvområdet, oppført på UNESCOs verdensarvliste (World Heritage List) siden 2005. Rett fram ruver den karakteristiske Jordalsnuten i dramatiske Nærøydalen, bakteppe for en del av Per Sivle sin diktning.
Gudvangen og Nærøyfjorden
Ti kilometer nede i dalen ligger Gudvangen i bunnen av Nærøyfjorden. Den villeste og vakreste sidearmen til verdens lengste fjord, Sognefjorden, er 17 km lang og bare 250 meter bred på det smaleste. Mer enn 25 større og mindre fossefall kaster seg utfor fjellsidene. Bratte fjell strekker seg høyere enn 1500 meter over havet. Dette området ble sammen med Geirangerfjorden på Sunnmøre valgt ut til å representere Vestlandsk Fjordlandskap på verdensarvlisten til UNESCO. Store deler av dette landskapet er urørt natur uten tekniske inngrep.
Fjell til mangslags bruk
Så langt øyet kan se, og milevis videre, inneholder fjellene rundt hyttene våre store mengder av bergarten anortositt. Forekomsten er så enorm at man må dra til månen for å finne større, hevdes det. Utenpå er den hvite steinen mørk, oksydert av vær og vind.
Ut fra framspring høyt oppe i himmelsynet hopper det titt og ofte ut en basehopper eller tre, med eller uten fugledrakt. Særlig er aktiviteten høy når Ekstremsportveko arrangeres på Voss. Nærøydalen er et eldorado for basehopping og annen ekstremsport.
Et makeløst stykke norsk veihistorie
Nedunder hyttetunet slynger den gamle riksveien seg i 13 hårnålssvinger bratt nedover Stalheimskleiva, med sprut fra Sivlefossen på den ene siden mens Stalheimsfossen faller fritt 126 meter på den andre. Utrolig nok hadde den stupbratte, smale og svingete veien en tid status som Europavei. Nå er den museum, men kan oppleves i turistbuss, bil eller MC i sommersesongen.
Opplev fjorden og verdensarven på nært hold
En mil unna, i Gudvangen innerst i Nærøyfjorden, er det kajakkutleie (fjordpadling) i sommerhalvåret. Her kan man leie kajakk og padle på en smal fjord i storslått natur. Turen går i samme leden som båtetappen i rundturen «Norway in a nutshell». Her har også talløse cruiseskip seilt, men de må styre unna grunnene i Bakkasundet. La deg ikke forstyrre om et vikingskip med mange par årer skulle sige forbi. Når tradisjonsbærere samles til sommerlig vikingleir i Gudvangen, dukker det også opp vikingskip, så autentiske som de kan bygges i dag, rodd av «ekte» vikinger.
Fredet naturfenomen
Tvers over sundet ved Nærøy kirke på Bakka, inviterer en bitte liten kai til strandhugg. Navnet Bleiklindi skriver seg fra et lindetre som er rene naturfenomenet. Bladene er gule om våren og blir grønne når det går mot høst og løvet faller av, motsatt av andre løvtrær, inkludert linder flest. Treet er så sjelden at det ble fredet ved kongelig resolusjon i 1910. Fredningsskiltet står der fortsatt.
Kongelig postvei
Fra Bleiklindi til gården Styvi, som fortsatt kan skilte med eget poststempel, er den kongelige postveien mellom Bergen og Oslo restaurert, og den 5 kilometer lange Kongevegmarsjen går årvisst på denne stien. I museet på låven på Styvi står båten som er utstyrt med sledemeier for trygg kryssinga av fjorden på utrygg is.
Hytter og ferieboliger
Dyrdal heter det vesle stedet tvers over fjorden for Styvi. Her er det populært å ha fritidsbolig til sommerbruk. Veien strekker seg flere kilometer innover i dalen.
Liv i fjorden
Solløysa har fått navnet fordi dette punktet i Nærøyfjorden alltid ligger i skygge. Her bor ingen, men ikke langt unna soler steinkobbene seg. Disse selene, på land eller i sjøen, blir beundret av kanopadlere, og turister som seiler forbi, men uglesett av sine tobeinte kolleger, laksefiskerne i Nærøydalselva.
Gårder høyt til fjells
Den karakteristiske fjellformasjonen Beitelen danner skillet mellom Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden. Når Beitelen er rundet, må blikket rettes høyt til fjells for å finne gårdene. Stigen er lett å få øye på, Nedberget noe vanskeligere på motsatt side. Fra Undredal har folk slått seg ned i strandsonen igjen, og geitost i både brune og hvite versjoner selges over disk.
Hopp på en Nutshell-rundtur
I Flåm går Nutshellturistene i land og tar toget opp den bratte jernbanen til Myrdal, og deretter Bergensbanen tilbake til Voss. Strekningen Voss – Gudvangen går med buss via Stalheim. Herfra kan du organisere din egen Nutshell-tur.
Flåmsbana
For mange er Flåmsbana hovedattraksjonen på rundturen. Den 20 kilometer lange sidearmen til Bergensbanen tok det 20 år å bygge, og den har 20 tunneler. I bratthenget nedunder toppstasjonen Myrdal (867 moh) går tunneler i slyng inne i fjellet og utsikten nedover Flåmsdalen veksler stadig mellom togvinduene på høyre og venstre side. Her er det så bratt at bare Hunsrückbanen i Tyskland er brattere i Europa. Dessuten kan utsikten i det ville dalføret ta pusten fra noen hver. Toget krysser elven tre ganger – uten bro. I stedet ledes elven gjennom tunnel, og jernbanelinjen ligger på steinfylling. Flåmsbana er blitt en av Norges største turistattraksjoner, og årlig passasjertall har passert 600.000. I høysesongen får de reisende oppleve et huldreshow nedunder den vakre Kjosfossen.
Fjordcruise og rib-fart
For andre er båtturen på Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden den store opplevelsen. Flere båter tilbyr cruise mellom Gudvangen og Flåm, saktegående ferjer og motorbåter, og mer hurtiggående katamaraner. For den som vil oppleve fart, spenning og frisk motvind, er det fjordrafting med rib-båt som teller.
Hopp på en Nutshell-rundtur
I Flåm går Nutshellturistene i land og tar toget opp den bratte jernbanen til Myrdal, og deretter Bergensbanen tilbake til Voss. Strekningen Voss – Gudvangen går med buss via Stalheim.
Barnevennlig mellom bratte fjell
I disse naturskjønne omgivelsene ligger utleiehyttene våre rett ved en stor flate, et barnevennlig og oversiktlig lekeområde med lekeapparater. En fin akebakke ender på flaten. Området ved hyttene passer godt for ballspill om sommeren og skilek om vinteren. Stalheim er snøsikkert.