Midt i det vestlandske vintereventyret, med kort vei til Voss sine alpinanlegg, men også til urørte hvite vidder

Hyttetunet på Stalheim ligger 400 meter over havet i et snøsikkert område. Her kan du spenne på deg skiene ved hyttene og gå inn i Brekkedalen, en vakker vestlandsdal. Fire kilometer fra hyttene ligger Brandsetdalen, en vid dal med flatere østlandsterreng som egner seg godt for lettere skiturer.

Nærmeste skiheis finner du på Oppheim, ti minutter unna, og det er ikke lange bilturen til de store skianleggene på Voss og i Myrkdalen. Begge steder er det moderne skisenter for langrenn, skiskyting, alpint, snøbrett og stadig nye idrettsgrener utøvet på stålkantede ski i forskjellige fasonger.

Brandsetdalen

Brandsetdalen har et skiterreng som minner om østlandets slake vidder. Dalen har ikke typisk vestlandsterreng med stigninger og ofte krevende utforkjøringer, men derimot slake vidder som ikke er utsatt for rasfare. Det er et fredelig område som egner seg godt for skiturer med barnepulk. Her er det skjelden tåke slik det ofte kan være i høyfjellet, og det er lett å orientere seg og finne tilbake til utgangspunktet. Starten på turen er gjerne den store parkeringsplassen 4 km fra hyttene.

Toppturer

Brandsetdalen er også et godt utgangspunkt for fine toppturer med jevn stigning. Vossestrand har ellers mange flotte fjelltopper som er som skapt for toppturer, men kontakt gjerne lokalkjente eller bruk egne brosjyrer som beskriver turene.

Myrkdalen - vestlandets flotteste alpindestinasjon

Myrkdalen ligger bare 20 minutters kjøring unna. Her har alpinsenteret i Voss Fjellandsby vært under rask utvikling de siste årene, og det tilbys stadig nye aktiviteter. I desember 2013 åpnes enda en 6-seters stolheis. Den koster ca. 60 millioner kroner, og kapasiteten i skiheisene dobles, til mellom 5000 og 5500 skigjester til enhver tid. Vinteren 2013 ble Verdensmesterskapet i freestyle arrangert her. Det ble kåret verdensmestere i kulekjøring, aerials, slopestyle og skicross. I forbindelse med VM ble det investert i flotte anlegg, og det nye Myrkdalen Hotel ble åpnet. Bygging av nytt hotell av så høy standard er enestående satsing. Hotellet har flere restauranter. Myrkdalen Fjellheisar har satset bredt på skiheiser, rullebånd, løyper og areal for skileik for barn og nybegynnere. Alpinbakkene ligger mellom 400 og 1100 meter over havet. Myrkdalen er blant de mest snøsikre områdene på Vestlandet. Normalt er skisesongen i gang i november.

Voss Resort - tradisjonsrikt og variert alpinanlegg

Voss Resort sine anlegg i og rundt Bavallen nås på ca. 30 minutter. Her har det vært hoppbakke og alpinløype med skitrekk siden tidlige etterkrigsår. Hangursbanen, Hangursrestauranten og en liten stolheis til toppen av fjellet, ble åpnet i 1963. Det satte Voss på reiselivskartet også som vintersportssted. Siden har stadig nye heiser, løyper og bevertningssteder blitt bygget ut. Alpine skikonkurranser har kommet til, i tillegg til de nordiske. Alpinistene har satt hverandre i stevne også i internasjonale konkurranser i Bavallen, også World Cup-renn.

Voss Ski- og Tursenter

Nevnes skal også Voss Ski og Tursenter med mange km preparerte langrennsløyper og turløyper. Her ble NM på ski arrangert i 2012 av de lokale idrettslagene Bjørgum, Bulken, Eldar, Vargar, Viljar, Voss, Vik og Ørnar. I 2014 arrangeres NM i skiskyting, der Hilde Fenne og resten av norgeseliten kommer til Voss ski- og tursenter for å kjempe om NM gull og Kongepokal.

Les også: Hva Voss sentrum kan tilby